Μυστικά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου

Μυστικά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου

Μυστικά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου

Blog Article

Ο απόλυτος οδηγός για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Ορισμένα συμπληρώματα είναι ζωικής προέλευσης. Η θειϊκή χονδροϊτίνη είναι μια άλλη φυσική ουσία (γλυκοσαμινογλυκάνη) που ανευρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Η επίδραση της θειϊκής χονδροϊτίνης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πιθανόν οφείλεται σε κάποιες ιδιότητές της, συμπεριλαμβανομένων: της αντιφλεγμονώδους δράσης της, της διέγερσης της σύνθεσης των πρωτεογλυκανών και του υαλουρονικού οξέος και της αναστολής της καταβολικής δραστηριότητας των χονδροκυττάρων μέσω της αναστολής της σύνθεσης των πρωτεολυτικών ενζύμων.
- Κορτικοστεροειδή: (πιο γνωστά στους ασθενείς και ως κορτιζόνη) είναι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που χορηγούνται ενδαρθρικά (εντός της άρθρωσης). Αυτές οι ενέσεις παρέχουν ανακούφιση στον ασθενή και ύφεση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διαρκούν επ’αόριστον. Συνήθως, συστήνονται τρεις ή τέσσερις ενέσεις ανά έτος, κυρίως λόγω των πιθανών παρενεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος και το οίδημα μπορεί να επιδεινωθεί μετά την ένεση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης βλάβης της άρθρωσης ή λοίμωξης (επιμόλυνσης).
Επιπλέον, πέραν της κορτιζόνης, η ενεσοθεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει ουσίες μεγάλου ιξώδους (παχύρευστες) όπως το υαλουρονικό οξύ, που είναι σε θέση να ανακουφίσει τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αν υπάρχει οίδημα στον ώμο αναρροφάται πριν την έγχυση του υαλουρονικού οξέος. Μετά την έγχυση μπορεί να παρατηρηθεί μια τοπική αντίδραση με τοπικό οίδημα, πόνο και ερυθρότητα.


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Συνήθως, οι ασθενείς αποφασίζουν να υποβληθούν σε επέμβαση όταν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που αδυνατούν να κοιμηθούν εξαιτίας του πόνου και η λειτουργία του ώμου έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη μπορούν να απολαύσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, κάποιες ερωτήσεις που αφορούν στον πόνο και πως θα τον χαρακτήριζε ο ασθενής βάσει κλίμακας μπορεί να είναι χρήσιμες.


Σχετικά με το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης και ανάλογα με ορισμένους παράγοντες καθορίζεται ποιά είναι η καταλληλότερη. Έτσι, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, την εντόπιση των αρθριτικών αλλοιώσεων (βραχιόνιο ή ωμογλήνη) και την κατάσταση του στροφικού πετάλου ο Ορθοπαιδκός συστήνει την το είδος της επέμβασης. Όπως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές τις οποίες ο Ορθοπαιδικός χειρουργός οφείλει να εκθέσει στον ασθενή.


Σε γενικές γραμμές, οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις όπου διατηρούνται τα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης (αρθροσκοπικός καθαρισμός κ.α.). Ειδικότερα, ο αρθροσκοπικός καθαρισμός συμβάλλει στην απομάκρυνση διαφόρων χημικών και μηχανικών παραγόντων της φλεγμονής, που βοηθάει στην μείωση του πόνου στον ώμο του ασθενούς. Ωστόσο, η επιτυχία του αρθροσκοπικού καθαρισμού δεν είναι εγγυημένη, ούτε προβλέψιμη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ασθενή.


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Ειδικότερα, ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα που δεν ανακουφίζονται με την συντηρητική αντιμετώπιση. αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι προθέσεων και επεμβάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περιλαμβάνουν την ημιαρθροπλαστική ή ημιολική αρθροπλαστική κατά την οποία αντικαθίσταται μόνο η κεφαλή του βραχιονίου, την ολική αρθροπλαστική του ώμου, κατά την οποία αντικαθίστανται η κεφαλή του βραχιονίου και η επιφάνεια της ωμογλήνης και τέλος την ανάστροφη αρθροπλαστική του ώμου η οποία χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μεγάλο λειτουργικό έλλειμμα του στροφικού πετάλου.


Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ένθετων διαφορετικού προσανατολισμού και μεγέθους επιτρέποντας την Διαβάστε περισσότερα σωστή τοποθέτηση και εφαρμογή της πρόθεσης, παρά τις ανατομικές παραλλαγές του κάθε ασθενή. Εώς τώρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ένα σχέδιο είναι καλύτερο από το άλλο ή ότι κάποιο υλικό είναι ισχυρότερο από το άλλο. Ανάλογα με την περίπτωση, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να επιλέξει να αντικαταστήσει μόνο την κεφαλή του βραχιονίου, με ένα εμφύτευμα παρόμοιο με Διαβάστε περισσότερα εκείνο που χρησιμοποιείται σε μια ολική αρθροπλαστική του ώμου.


Η καλύτερη πλευρά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Άλλες ενδείξεις για ημιαρθροπλαστική περιλαμβάνουν: - Οστεοαρθρίτιδα που περιλαμβάνει μόνο την κεφαλή του βραχιονίου, ενώ η επιφάνεια της ωμογλήνης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αρθριτικές αλλοιώσεις. - Σοβαρό οστικό έλλειμμα στην ωμογλήνη. Μερικές φορές, η απόφαση μεταξύ ημιαρθροπλαστικής και ολικής αρθροπλαστικής του ώμου λαμβάνεται εντός του χειρουργείου κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Humeral head replacements may be used in younger patients (Please see the relevant articles on the outcome of hemiarthroplasty vs. total shoulder arthroplasty in the literature below. 1) J Bone Joint Surg Am. 2005 Oct;87(10):2178-85. Quality-of-life outcome following hemiarthroplasty or total shoulder arthroplasty in patients with osteoarthritis. A prospective, randomized trial.
2) J Bone Joint Surg Am. 2000 Jan;82(1):26-34. Shoulder arthroplasty with or without resurfacing of the glenoid in patients who have osteoarthritis. Gartsman GM, Roddey TS, Hammerman. J Bone Joint Surg Am. 2005 Sep;87(9):1947-56. A comparison of pain, strength, range of motion, and functional outcomes after hemiarthroplasty and total shoulder arthroplasty in patients with osteoarthritis of the shoulder.


Bryant D, Litchfield R, Sandow Εικόνα :1η Περίπτωση: 22χρονη σκιέρ με μετατραυματική αρθρίτιδα μετά από ένα σοβαρό κάταγμα που αντιμετωπίστηκε με ημιαρθροπλαστική. 4 χρόνια αργότερα χωρίς πόνο και με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η ημιαρθροπλαστική επιφανείας ώμου περιλαμβάνει την αντικατάσταση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου χωρίς την χρήση στυλεού (stem), και προσφέρει μια εναλλακτική σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνικές.


Η καλύτερη πλευρά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


- Απουσία κατάγματος της κεφαλής του βραχιονίου (αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου). - Επιθυμία να διατηρηθεί μεγάλο μέρος του βραχιονίου ελέγξτε εδώ οστού. Για τους ασθενείς που είναι νέοι και δραστήριοι η αρθροπλαστική επιφανείας αποφεύγει τους κινδύνους της φθοράς των υλικών και της χαλάρωσης. Λόγω της διατήρησης του βραχιονίου οστού, μπορεί να μετατραπεί πιο εύκολα σε ολική αρθροπλαστική ώμου, αν χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


4 χρόνια μετά την επέμβαση ημιαρθροπλαστικής επιφανείας ώμου δουλεύει στην ίδια δουλειά χωρίς πόνο. Η ολική αρθροπλαστική του ώμου αποτελεί μια επέμβαση που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και να βελτιώσει κατά πολύ την λειτουργικότητα της άρθρωσης του ασθενούς. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα και μακροχρόνια αντοχή των υλικών σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής.


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Παρά το γεγονός ότι η ημιολική αρθροπλαστική του ώμου μπορεί να αποτελέσει μια καλή θεραπευτική επιλογή, η ολική αρθροπλαστική προσφέρει πιο σταθερά και προβλέψιμα αποτελέσματα. Η ολική αρθροπλαστική ενδείκνυται για τους ασθενείς με βαριάς μορφής οστεοαρθρίτιδα του ώμου με φυσιολογική λειτουργικότητα του στροφικού πετάλου και αλλοιώσεις της αρθρικής επιφάνειας της ωμογλήνης.


1997 Nov-Dec;6(6):495-505. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση αρθροπλαστικής του ώμου μπορουν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να κάνουν τα περισσότερα από αυτά που έκαναν με εξαίρεση τα αθλήματα επαφής με κίνδυνο σύγκρουσης με συμπαίκτες. Δραστηριότητες όπως το σκι επιτρέπονται παρά το γεγονός ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος και χαλάρωσης της πρόθεσης μετά από πτώση.

Report this page